viernes, 23 de octubre de 2020

Entrada 2: El joc de pilota

Tot i que no tenia un gran coneiximent sobre la pilota al meu poble, Tavernes de la Valldigna, pareix ser que aquest joc va tindre una gran importancia tant a Tavernes com als pobles veïns a finals del segle XIX i principis del XX.

Després de realitzar una xicoteta investigació he descobert que dins del antic trinquet de Tavernes, el trinquet de Manolete, es va trobar una de les fotografies més antigues del joc de pilota que tenim constancia. Segons Victor Iñurria, periodistas del Diari Digital de Pilota Valenciana, després de que uns especialistes analitzaren la imatge es va confirmar que perteneixia a finals del segle XIX i possiblement dels anys 80 d'aquest segle. 

Això assevera que quasi segur es tracta de la foto més antiga que tenim de la pilota valenciana, amb persones reals i no amb dibuixos o imatges d'altres tipus. 


Jugadors del trinquet de la Vall de Tavernes de la Valldigna a finals del S. XIX. Fotografia: Victor Iñurria




Centrant-nos en els jugadors del pilota, al poble veí de Simat de la Valldigna trobem a Terenci Minyana Andrés més conegut com el Xiquet de Simat el qual fou un jugador que ha estar considerat com una de les grans figures antigues de la pilota valenciana. 



Xiquet de simat. Fotografia: Victor Iñurria 



En l'actualitat, a Tavernes de la Valldigna no es conserva l'antic trinquet de Manolete. En canvi s'ha construït un mini trinquet situat a poliesportiu del municipi. A més consta d'un club dedicat a la promoció de la pilota valenciana, on podem disfurtar d'entrenaments a diferents nivells tant en dimarts com en dijous. 



Mini trinquet de Tavernes de la Valldigna 



Després de realitzar aquesta xicoteta investigació pense que els jocs dels nostres avantpassats eren molt simples, es a dir, es jugava amb el material que disponien i s'adaptaven perfecatement a les condicions i al terreny en que estaven, per axiò trobem una gran quantitat de jocs iguals a molts pobles de la Comunitat Valenciana pero amb xicotetes variants que el fan únic i diferent. 

També pense que cada epoca te unes característiques socials que marquen a la població i per això els jocs son completament diferents. No poden ser iguals els jocs als que juagaven els nostres besavis, que els que jugaven els nostres avis, ni pares ja que cadascun ha viscut en una societat completament diferent a l'anterior amb unes característiques que marquen la vida i la forma de relacionar-se de les persones. 

Crec que els jocs dels nostres avantpassats han anat perdent importancia en la societat per culpa de la globalizació i la poca visió que se'ls dona. A més, el fet de no tindre un regament estrictament marcat i no tindre un lloc específic on poder practicar pense que ha fet que no li donen la importancia necesaria per a que continue practicante-se massivament.

Pense que el joc de pilota no s'ha guanyat deixar de ser el joc per excel·lència pero crec que han fet algunes coses mal ja que ha passat de ser un dels jocs més practicats a ser un dels jocs amb una escassa participació. No tindre un reconeixiement global i no estar tan ben remunerat com els principals esports pot ser siguen un dels detonants d'aquesta poca participació. 

Per conclure, al contrari del que pensa la majoria de la gent, pense que el joc de pilota valenciana no ha de adoptar les formes dels esports moderns ja que pedria la seua essència, la seua tradició i la seua cultura, ha de mantenir-se fidel a les seues arrels. Ha de patir una reestructuració però sense tocar els fonaments en que es basa. 



1 comentario:

  1. Després de llegir aquesta entrada de Miguel sobre la pilota a Tavernes, m'ha agradat la recerca que ha fet sobre la pilota valenciana al seu poble i, a més, sobre la relfexió que ha fet sobre com ha anat perdent influència la pilota en la nostra societat valenciana. La meua nota és un 9'5.

    ResponderEliminar

Entrada 9: Reflexió Cristina

Després del viscut i a partir dels dos articles de l'aula virtual que nomena a continuació i que han sigut la base teòrica del bloc. Con...