Per començar he de dir que per a mi els esports alternatius son igual o més didàctics que els esports tradicionals ja que els esports alternatius tenen una serie de valors i caracteristiques com puga ser la integració de la majoria de l'alumnat que els esports tradicionals no tenen.
Segons el Decret 108/2014 els esports alternetius els inclouria dins del bloc 5: jocs i activitats esportives, concretament en 4t de primaria ja que así es treballen contingunts com la participació en jocs de iniciació deportiva o predeportiva (per eixemple el balón prisionero, els deu passes, a primera base, els 4 cantons, etc.) alternatius (per eixemple, balonkrof o korfball, dodgeball, lacrosse, ultimate o xecball,etc.) de malabars (plata xinesos, diàbolo o pilotes de malabars) modicifants, amb implemet, inclusius, de innovació, populars, multiculturas, cooperatius y de ritme, am especial referencia a la modaltat autòctona de pilota valenciana.
A més també es treballa la utilització d'estrategies de cooperació i oposició en la práctica de jocs predeportius, alternatius, de malabars, modificats, amb implement, inclusius, d'innovació, populars, multiculturals, cooperatius y de ritmo de carácter colectiu.
Pel que fa a les adaptacions als esports vivencials avui als protocols de la nova normalitat amb el Covid-19 pense que la clase ha estat lo més correcta posible i que ha trancorrecgut el més normal posible dins d'aquestes circunstancies. No cree que fera ninguna alta adaptació.
Per a finalitzar, el esport alternatiu que jo presentaria a una aula de primaria seria el Kinball.
El Kinball es un esport d'equip creat en 1986 per un profesor d'educació física canadenc, anomenat Mario Demers.
En un partit de Kin-Ball participen tres equips, considerant un mínim de 4 jugadors i de màxim 8, participant 12 jugadors simultàniament en el camp (4 integrants de cada equip), tenint l'opció de fer tots els canvis necessaris durant el partit. Els equips poden estar conformats només per dones, homes o ser mixt, segons la categoria de la trobada. No hi pot haver més de 4 jugadors a la banqueta.
Es juga en un camp quadrat, generalment de 20 m. x 20 m. S'utilitza una pilota de 1,22 m. de diàmetre i d'1 kg de pes.
Per distingir-se, cada equip porta el peto d'un color gris, negre o blau (o rosa com a color alternatiu, menys usat).
En el desenvolupament dels partits, hi haurà dos àrbitres i una taula de suport controlant el marcador amb la puntuació.
Estant els 3 equips en pista, l'equip atacant designa el seu atac a un dels 2 equips rivals (receptor) a qui li llança la pilota a qualsevol sector del camp de joc, on el receptor no ha de permetre que la pilota toqui a terra. Si l'equip designat no atrapa la pilota i aquest cau dins de camp, es lliura un punt a cada equip rival. En cas d'atrapar la pilota abans de caure a terra, ha de nomenar ràpidament a un altre equip i llançar novament la pilota. Això es repeteix al llarg de el joc una i altra vegada. L'equip que guanya és qui ha aconseguit acumular més punts a la fi de el partit.
Si hi ha empat, se seguirà jugant fins que un equip s'avanci en el marcador o guanyi l'últim període establert, segons correspongui. L'equip que serveix és l'atacant. Perquè aquest equip sàpiga que fa a ell, els atacants han d'indicar amb un crit, just abans de llançar la pilota, la paraula «Omnikin» més el color d'aquest equip. Està prohibit llançar-se directament cap avall, perquè seria falta, excepte si aquesta toca abans a un jugador de l'equip nomenat on la puntuació seria per a l'atacant.
Un cop recebuda la pilota, l'equip disposa de 10 segons per treure. En cas contrari, l'àrbitre xiularà i se'ls donarà un punt a cada equip contrari. Però en el moment en què 3 jugadors d'aquest equip facin contacte alhora amb la pilota, ja no poden seguir desplaçant. Han de romandre quiets i buscar la posició òptima per organitzar un servei i atacar a un altre equip.
Una vegada que l'equip nomenat reb la pilota, només pot realitzar en aquesta jugada, dos passades entre els membres del seu equip abans de colpejar la pilota per al seu nou servei. Si durant el joc la pilota es surt dels límits de camp, és falta per a l'equip que l'ha tret, anotant punt els dos equips restants. Només es poden dirigir a l'àrbitre els capitans de cada equip. En cas contrari, això podria comptar com a falta o fins i tot es podria arribar a expulsar l'equip sencer.
En aquest video podem veure un xicotet resumen d'aquest esport alternatiu: